2016. nov 21.

Új ajánlás! Mozogjunk 30 percenként

írta: Prima Medica
Új ajánlás! Mozogjunk 30 percenként

Az új irányelv 30 percenkénti rövid mozgást javasol Az Amerikai Diabetes Társaság (American Diabetes Association - ADA) frissítette a cukorbetegek számára kiadott, rendszeres fizikai aktivitásról szóló átfogó iránymutatását, melyben általánosságban kevesebb napközbeni mozgásszegény időszakot javasol.

AZ ÚJ IRÁNYELV 30 PERCENKÉNTI RÖVID MOZGÁST JAVASOL

Az Amerikai Diabetes Társaság (American Diabetes Association - ADA) frissítette a cukorbetegek számára kiadott, rendszeres fizikai aktivitásról szóló átfogó iránymutatását, melyben általánosságban kevesebb napközbeni mozgásszegény időszakot javasol.

 A frissített ajánlás legfontosabb iránymutatása, hogy hosszabb ülő tevékenység esetén 30 percenként javasolt három ...

Tovább Szólj hozzá

2016. máj 20.

FOGYÓKÚRA KÖZBEN IS BARÁTUNK A SZÉNHIDRÁT, CSAK JÓL KELL MEGVÁLASZTANUNK!

írta: Prima Medica Egészségközpontok
FOGYÓKÚRA KÖZBEN IS BARÁTUNK A SZÉNHIDRÁT, CSAK JÓL KELL MEGVÁLASZTANUNK!

Ha fogyókúrázni kezdünk, általában komoly az elhatározásunk, és gyakran nem is az elszántságunkkal van gond, hanem azokkal a tévhitekkel, amelyek a fejünkben élnek a helyes táplálkozással kapcsolatban. Ezért fontos, hogy amikor diétázunk, legyünk tisztában azokkal az alapszabályokkal, amelyeket érdemes betartani ahhoz, hogy célunkat elérjük. A legnagyobb tévedések egyike, hogy a szénhidrátokat teljes mértékben mellőzni kell az étrendünkből. Barátunk, vagy ellenségünk a szénhidrát, ha fogyókúrázunk? Erről kérdeztük Varga Dórá t, az Életmód Orvosi Központ dietetikusát.

MI A SZÉNHIDRÁTOK SZEREPE A TÁPLÁLKOZÁSBAN?

A szénhidrátok legfontosabb szerepe az, hogy energiát szolgáltatnak a szervezetünk számára, ezért ...

Tovább Szólj hozzá

táplálkozás fogyókúra diéta fogyás tápanyag dietetikus szénhidrát Varga Dóra Életmód Orvosi Központ

2016. már 07.

Gyakori tévhitek az eredményes fogyókúrával kapcsolatban

írta: Varga Dóra dietetikus
Gyakori tévhitek az eredményes fogyókúrával kapcsolatban

Ön is futott már bele extra gyors, és tartós eredménnyel kecsegtető diétába? Akkor valószínűleg ön is csalódott már nagyot, és érezte azt, hogy átverték. Ez azért lehet, hiszen a köztudatban rengeteg téves elképzelés kering arról, hogyan is lehet eredményesen fogyni. Lássuk most ezek közül néhányat, melyekről Varga Dóra , az Életmód Orvosi Központ dietetikusa rántja le a leplet.

Minél kevesebb ételt fogyaszt el, annál több felesleges kilótól tud megszabadulni.

Sokan hiszik azt, hogy ha fogyni szeretnének, akkor a legjobb, amit tehetnek, ha nem esznek semmit. Azok, akik nem ennyire drasztikusan gondolkodnak, szintén sokszor hiszik, hogy az adagok minimálisra csökkentése megoldást jelenthet a súlyproblémáikra

2.jpg

Az egyrészt igaz, ...

Tovább Szólj hozzá

fogyás dietetikus kalória étrend szénhidrát étkezése Varga Dóra Életmód Orvosi Központ divatdiéta

2016. feb 29.

Ezeket egye fehérliszt helyett

írta: Prima Medica1
Ezeket egye fehérliszt helyett

A fehér búzaliszt bár az egyik leggyakoribb tartósélelmiszer a háztartásokban, ennek ellenére számos betegség kialakulásában szerepet játszhat a túl gyakori fogyasztása. Persze nem kell lemondani a liszttel készült ételekről, hiszen ma már több, magasabb tápértékű helyettesítője is akad. Hogy mik azok, arról a teljesség igénye nélkül Varga Dóra , a Budai Endokrinközpont dietetikusa beszélt.

Teljes kiőrlésű liszt

Amennyiben valaki le szeretné cserélni a fehér finomított búzalisztet, úgy általában a teljes kiőrlésű változatot rakja bele a bevásárlókocsiba. A legtöbb „sima” búzaliszttel készült ételhez, mint például kenyér, pizza, jól használható, bár a süteményekhez nem igazából ajánlott. Hogy mégis miben ...

Tovább Szólj hozzá

étkezés

2016. feb 26.

Méltatlanul mellőzött gabona- a köles

írta: Prima Medica1
Méltatlanul mellőzött gabona- a köles

A köles az egészséges táplálkozás egyik alappillére lehet, ennek ellenére sokan méltatlanul mellőzik. Varga Dórától , a Budai Endokrinközpont dietetikusától viszont megtudhatjuk, milyen pozitív hatásokkal is rendelkezik.

Elfeledett gabona

A mai kor embere alig ismeri a kölest, pedig az egyik legősibb gabonafélénk. Kr.e 7000-7500 évvel már fogyasztották Kínában, és a 18. századig kedvelt élelem volt Ázsiában, Afrikában majd Európában és Amerikában is. Háttérbe kerülésének az oka elsősorban, hogy lisztet és tésztát nehezebb belőle készíteni a többi gabonaféléhez képest.

koles.jpg

Igazi tápanyagbomba

Bár a gabonák legtöbbször telis-tele vannak értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal, de a köles még így is kiemelkedik ...

Tovább Szólj hozzá

étkezés

2016. feb 24.

Mesterséges édesítők- mégsem az ördögtől valók

írta: Prima Medica1
Mesterséges édesítők- mégsem az ördögtől valók

A hagyományos fehér cukor ideje lassan leáldozóban van, mivel az egészséges életmód jegyében egyre többen térnek át alternatív édesítőszerekre. Igenám, de vajon a mesterséges édesítőszerekkel mennyire nyúlunk mellé? Valóban az ördögtől valók? A kérdést Varga Dóra , a Budai Endokrinközpont dietetikusa válaszolja meg.

Mik azok a mesterséges édesítőszerek?

A mesterséges édesítőszerek kémiai úton előállított édes ízt adó anyagok, melyekkel tabletta, por illetve folyadék formájában találkozhatunk. Legismertebb tagjai többek között a sokat támadott aszpartám, a szacharin, a ciklamát, az aceszulfám-K. Energiatartalmuk elhanyagolható, ezért remekül beilleszthetőek az IR és cukorbeteg diétába is. Ezen kívül jóval ...

Tovább Szólj hozzá

stevia étkezés dietetikus aszpartám mesterséges édesítőszer eritrit Varga Dóra

2016. feb 19.

Így fogyhat egészséges keretek között

írta: Prima Medica1
Így fogyhat egészséges keretek között

Hogyan lehet egészségesen megszabadulni a felesleges kilóktól? Milyen praktikákat, illetve trükköket lehet bevetni a cél elérése érdekében? A kérdéseket Varga Dóra , a Budai Endokrinközpont dietetikusa válaszolta meg a Garnier Pure Fun verseny nyertesének, Beának.

Nemrégiben került megrendezésre a Garnier Pure Fun versenye, melynek nyertese nem csak a Garnier Pure Fun kampány arca lett, de egy teljes hónapig élvezhette a sztároknak járó gondoskodást, úgy, mint pl. fodrász, smink, vásárlás, dietetikai konzultáció. Ez utóbbi keretein belül a nyertest Varga Dóra látta vendégül és adott neki életmód és fogyókúrás tanácsokat.

dori_kepen.jpg

Bea régóta nem elégedett a súlyával, aminek az oka részben a mai fiatalokra jellemző életvitel: ...

Tovább Szólj hozzá

fogyás étkezés édesítőszer nassolás garnier Varga Dóra Budai Endokrinközpont cukorbevitel

2016. feb 17.

Rengeteg cukrot tartalmazhatnak az egészségesnek látszó élelmiszerek is

írta: Prima Medica1
Rengeteg cukrot tartalmazhatnak az egészségesnek látszó élelmiszerek is

Ha a cukros ételekről beszélünk, a legtöbb embernek az édességek, csokoládé, fagylalt jut eszébe, ám jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy számos egyéb termék is tartalmaz hozzáadott cukrot. Ezt egyrészt a fogyókúrázók, másrészt a szénhidrát anyagcsere problémával küzdők számára is fontos észben tartani. Varga Dóra , az Életmód Orvosi Központ dietetikusa összeszedte azokat a termékeket, melyeknél érdemes körültekintőnek lenni!

Ezekkel a termékekkel vigyázzon

Kényelmi termékek :

Bár sok időt lehet spórolni a félkész ételek, leves porok, leveskockák használatával, de ezek általában hozzáadott cukrot, sót és ízfokozókat is tartalmaznak. Szomorú tény, hogy a legtöbb kethup több cukrot tartalmaz, mint paradicsomot, és ...

Tovább Szólj hozzá

étkezés cukor dietetikus light diabetikus hozzáadott cukor Varga Dóra Életmód Orvosi Központ

2016. feb 15.

Ezeket a szabályokat tartsa be az edzésnél, míg nem jön az ősz

írta: Prima Medica1
Ezeket a szabályokat tartsa be az edzésnél, míg nem jön az ősz

A rendszeres testmozgásnak igen fontos szerepe van az egészség megőrzése és visszanyerése érdekében, és nem utolsó sorban a hangulatra is remek hatással van. Igenám, de a legtöbben a nagy melegben inkább mellőzik az edzéseket, és megvárják, míg beköszönt az enyhülést hozó ősz. Bár már hamarosan elejét veszik a hűvösebb hónapok, ám a nyár még egy végső kánikulával búcsúzik. Lássuk, mit tanácsol Pancsó Gergely , a Budai Endokrinközpont testnevelő-edzője, hogy miként sportoljunk a melegebb időben.

Figyelje teste jelzéseit

Amikor valaki sportolásra adja a fejét, fontos figyelnie teste üzeneteit – főleg, ha akkor kezdi az edzéseket. Ez kánikulában kiemelt jelentőséggel bír, így nem szégyen, ha a hőség miatt esetleg ...

Tovább Szólj hozzá

sport edzés f Budai Endokrinközpont Pancsó Gergő

2016. feb 11.

Kerülje el az őszi betegségeket D-vitamin pótlásával!

írta: Prima Medica1
Kerülje el az őszi betegségeket D-vitamin pótlásával!

A hűvös, nyirkos idő miatt az őszi időszakban igencsak megszaporodik a náthás, megfázásos betegségek száma.  Ma már tudjuk, hogy a D-vitaminnak jelentős szerepe van –többek között- az immunrendszer megerősítésében, viszont ahogy csökken a napsütéses órák száma, úgy egyre kevesebbet raktározunk belőle.  Dr. Bérzcy Judit , a Budai Endokrinközpont endokrinológusa így a D-vitamin pótlására, illetve annak hiánytüneteire hívja fel a figyelmet.

A D-vitamin szerepe

A napfény vitaminjaként ismert D-vitaminról az elmúlt évek során kiderült, hogy sokkal több mindent befolyásol, mint az korábban gondolták a tudósok. Hiszen amellett, hogy a jó közérzetért és hangulatért felelős, hatással van a csontok egészségére, csökkenti a ...

Tovább Szólj hozzá

orvosi

süti beállítások módosítása