Gyógyuljon és fogyjon steviával
Inzulinrezisztencia és cukorbetegség esetén édesítés gyanánt gyakran nyúlnak steviához, és mivel szénhidrát és kalória tartalma nincs, így nem okoz vércukor,- és inzulinemelkedést sem. Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont és az Életmód Orvosi Központ dietetikusa szerint a stevia egy olyan népszerű természetes édesítő, mely remekül illeszkedik akár fogyókúrához is!
Mi az a stevia?
A Dél- Amerikában őshonos stevia – vagy más néven a jázminpakóca- leginkább édes leveleiről és gyógyhatásairól ismert napraforgófélék családjába tartozó növény. A benne található steviol-glükozidok miatt levelei 30-szor, folyékony kivonatok édesítőereje pedig közel 300-szor édesebb a hagyományos répacukornál, így lényegesen kevesebbet szükséges belőle felhasználni. Gyógyhatásaira már évszázadokkal ezelőtt felfigyeltek, így nem csupán fűszerként, de gyógynövényként is alkalmazzák. Sütéshez is bátran használható, hiszen nem hőérzékeny, ám negatív oldala, sokak számára némi kellemetlen mellékízzel rendelkezik, ha túl nagy mennyiségben használják.
A stevia további gyógyhatásai:
- rendszeres fogyasztása 2-es típusú cukorbetegség esetén csökkenti a vércukorszintet, szabályozza az inzulin értékeket
- egyes tanulmányok alapján rendszeres fogyasztása segít a magasvérnyomás csökkentésében
gátolja számos baktérium és vírus szaporodását
„A stevia több formában is kapható. Beszerezhetjük cserepes fűszernövényként, megvásárolhatjuk szárított leveleit, de akár por, tabletta és folyékony formában is hozzájuthatunk. Azonban még mielőtt a kosarunkba raknánk, győződjünk meg róla, hogy valóban kizárólag steviát tartalmaz az adott készítmény, ugyanis gyakran csak néhány százalékban van jelen a cukorpótlókban”- figyelmeztet Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.
Tipp: manapság már egyre gyakrabban találkozunk a boltok polcain steviával édesített csokoládéval, fagylalttal, ketchuppal. Sőt megjelentek a nyírfacukor stevia, és eritrit stevia természetes édesítőszer kombinációk is, melyek négyszeres édesítő erejüknek köszönhetően sokkal gazdaságosabbak, és a stevia jellegzetes íze sem feltűnő bennük.
Érdemes a steviával kapcsolatban azzal is tisztában lenni, hogy élelmiszer adalékanyagként kizárólag édesítőszerként engedélyezett, így E számmal is rendelkezik (E960). Ebből is látszik, hogy a természetes adalékanyagoknak is van E száma, nem csak a mesterséges anyagoknak- teszi hozzá Varga Dóra.